Περιβαλλοντικη Εκπαιδευση

Τα Εξωκλήσια της Σίφνου

Σίφνος, ΕξωκλήσιαΣε μια εποχή ραγδαίων εξελίξεων , όπως η δική μας, είναι αυτονόητα αναγκαίο να υπάρχουν κάποια σταθερά σημεία αναφοράς, ώστε να γινόμαστε κοινωνοί αυτών των αλλαγών, διατηρώντας την πολιτιστική μας ταυτότητα και την εθνική μας υπόσταση.

Με αφετηρία αυτόν τον προβληματισμό και συνειδητοποιώντας τη σημασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας συνείδησης ως δομικού στοιχείου της εθνικής μας υπόστασης οι μαθητές και οι δάσκαλοι του Δημοτικού Σχολείου Σίφνου στράφηκαν στη μελέτη των χριστιανικών μνημείων του νησιού μας, καταφέρνοντας ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.

Το νησί μας είναι γεμάτο από σπουδαία ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία, ναούς, εκκλησίες, εξωκλήσια που περικλείουν την ιστορία μας.H Σίφνος μένει πιστή στις παραδόσεις και διατηρεί τα έθιμα. Στα περισσότερα εξωκλήσια και μοναστήρια γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο παραδοσιακά πανηγύρια με κοινά δείπνα, που θυμίζουν την αρχαία «εστίαση» και τις πρωτοχριστιανικές αγάπες, και περιλαμβάνουν γεύμα με την παραδοσιακή ρεβιθάδα, κρασί και ζωντανή μουσική βιολί και λαούτο.

Τα παιδιά δούλεψαν σε ομάδες εργασίας. Εργάστηκαν συνολικά 74 παιδιά και επισκεφτήκαμε 14 εξωκλήσια. Επισκέφθηκαν τους χώρους αυτούς και τους παρατήρησαν. Κατέγραψαν τις παρεμβάσεις του ανθρώπινου παράγοντα, συζήτησαν τα «κακώς κείμενα» και πρότειναν λύσεις. Στο χώρο της τάξης τα παιδιά δημιούργησαν εργασίες, που αφορούσαν τα θέματά τους. Έφτιαξαν ζωγραφιές, ατομικές και ομαδικές, έκαναν κατασκευές και έγιναν μικροί συγγραφείς, δημιουργώντας πρωτότυπες ιστορίες. Μέσα από τη διαδικασία αυτή, τα παιδιά ευαισθητοποιήθηκαν σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής, θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς που αφορούν το νησί τους.

©2006-2017 - 12/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου. Κείμενα: Νίκος Προμπονάς - Βασίλης Σιμέλλης. Κατασκευή Ιστοσελίδας: Φραγκίσκος Λεμονής.