Μονοπατια της Σιφνου

Δρόμοι του παρελθόντος που υπηρετούν ακόμα και σήμερα ανάγκες του νησιού και των κατοίκων του, τα μονοπάτια της Σίφνου δημιουργούν ένα μοναδικό δίκτυο διαδρομών 200 περίπου χιλιομέτρων. Άλλα από αυτά είναι λιθόστρωτα και άλλα χωμάτινα. Όπως και αν είναι, δεν παύουν να αποτελούν απόδειξη, της με σεβασμό παρέμβασης του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον, με σκοπό όχι μόνον να εξυπηρετήσει τις βιοτικές ανάγκες του αλλά και να προβεί σε ενέργειες προστασίας αυτού (π.χ. ξηρολιθιές). Από την άλλη, τα μονοπάτια αποτελούν πρόκληση για το μέλλον, αφού με ήπιες παρεμβάσεις μπορούν να συμβάλουν ακόμα περισσότερο στην ανάδειξη της Σίφνου ως τουριστικού και πολιτιστικού προορισμού.

Η Σίφνος είναι ιδανικό νησί για τους περιπατητές. Οι λάτρεις της πεζοπορίας έχουν τη δυνατότητα ν' ακολουθήσουν πολλές εναλλακτικές διαδρομές. Προμηθευτείτε από τα καταστήματα του νησιού χάρτη μονοπατιών και ξεκινήστε τις εξερευνήσεις σας. Εδώ σας προτείνουμε μερικές διαδρομές:

Μπορείτε να επισκεφτείτε την Μυκηναϊκή Ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα με την ομώνυμη εκκλησία στην κορυφή του χτισμένη το 1701. Η ανάβαση προς την κορυφή δεν είναι ιδιαίτερα κουραστική, διαρκεί γύρω στα 25 λεπτά και γίνεται από ένα στενό ελικοειδές μονοπάτι. Η θέα από το ψηλότερο σημείο του λόφου είναι μαγευτική και αποζημιώνει όποιον αποφασίσει να το επισκεφτεί. Στο σημείο αυτό βρίσκεται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Σίφνου.Τα αρχαιολογικά ευρήματα εδώ μαρτυρούν τη συνεχή κατοίκηση από τους Μυκηναϊκούς έως τους ελληνιστικούς χρόνους. Οι ανασκαφές έφεραν στο φως μεγάλο μέρος μυκηναϊκού τείχους του 12ου αι. π.Χ. Μέσα σε αυτό υπάρχουν τα ερείπια πέντε οικοδομημάτων, πιθανόν κατοικιών. Ο αρχαιολογικός χώρος είναι ανοιχτός για το κοινό κάθε μέρα ως το μεσημέρι. Στον αρχαιολογικό χώρο μπορείτε να πάτε και με αυτοκίνητο, αφού τα τελευταία χρόνια έγινε διάνοιξη δρόμου.

Μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που αρχίζει από το μικρό εκκλησάκι στο δρόμο για το Βαθύ, την "Αγία Μαρίνα του Καδέ" και καταλήγει στο Βαθύ. Στη διαδρομή μπορείτε να περάσετε από τον "Άγιο Ιωάννη το Μαύρο Χωριό" που πήρε το όνομά του εξαιτίας μιας πυρκαγιάς που έκαψε την περιοχή κατά την αρχαιότητα ή να κάνετε μία στάση στον "Άγιο Νικόλα τ'Αερινά" πριν ξεκινήσετε την κατάβαση για το Βαθύ.

Μπορείτε να κάνετε ανάβαση στο Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο μοναστήρι της Σίφνου που βρίσκεται σε υψόμετρο 695 μέτρων από τη θάλασσα, παίρνοντας το μονοπάτι που ξεκινάει παραπλεύρως της "Μονής των Φυρογίων". Η διαδρομή είναι περίπου 2,5 ώρες και ανεβαίνοντας, θα σας δοθεί η ευκαιρία να θαυμάσετε την πανέμορφη φύση της Σίφνου στην παρθένα της μορφή.

Όλη η διαδρομή γίνεται μέσα από την προστατευόμενη περιοχή "Natoura 2000" της Σίφνου. Καταλήγοντας στο Μοναστήρι, η πανοραμική θέα του νησιού θα σας αποζημιώσει. Στη Μονή του προφήτη Ηλία, αξίζει να εξερευνήσετε και να θαυμάσετε τα μυστικά δωμάτια, τις κατακόμβες κ.ά.

Στην περιοχή Άγιος Μηνάς, στο δρόμο της Χερρονήσου, μπορείτε να ακολουθήσετε το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Σώστη, που βρίσκεται κοντά στα αρχαία μεταλλεία του χρυσού. Εκεί στην αρχαιότητα εξόρυσσαν το μετάλλευμα και έφτιαχναν τα χρυσά αυγά που έστελναν κάθε χρόνο στο Μαντείο των Δελφών, όπου υπάρχει και ο "Θησαυρός των Σιφνίων". Η θέα του Αιγαίου, από το μοναστήρι είναι πανέμορφη!

Μπορείτε ακόμα να κάνετε τη βόλτα σας ξεκινώντας από τον Αρτεμώνα προς τη "Μονή της Παναγίας Πουλάτης", όπου θα αντικρύσετε την άγρια ομορφιά των βράχων της και θα θαυμάσετε τον επιβλητικό "βράχο του φονιά". Από κει, ξεκινάει ένα άλλο μονοπάτι που οδηγεί στο μαγευτικό Κάστρο. Όλη η διαδρομή είναι ξεκούραστη, οπότε αν θελήσετε μπορείτε να συνεχίσετε από το Κάστρο παίρνοντας ένα νέο μονοπάτι που διασχίζει γραφικές αγροτικές περιοχές και να καταλήξετε στο πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι το Φάρο.Από το Φάρο ξεκινάει ένα από τα πιο πολυπερπατημένα μονοπάτια που οδηγεί στην "Παναγία Χρυσοπηγή", πολιούχο της Σίφνου!

Ενδεικτικά αναφέρονται μερικά από τα μονοπάτια της Σίφνου:

 • Διαδρομή 1: Αρτεμώνας (Άη Λούκας) - Πουλάτη - Κάστρο - Σεράλια - Μονή Βρύσης - Άγιος Ανδρέας - Άγιοι Ανάργυροι οι Φτωχιανοί - Φυρόγεια
 • Διαδρομή 2: Κάστρο - Καλαμάκι - Άγιος Ιωάννης Σιδερού - Φάρος - Αποκοφτό
 • Διαδρομή 3: Απολλωνία - Κάτω Πετάλι - Μονή Βρύσης - Άγιος Θωμάς - Πλατύς Γιαλός
 • Διαδρομή 4: Πλατύς Γιαλός - Μουσία - Φυκιάδα - Κοντού - Προφήτης Ηλίας του Κοντού
 • Διαδρομή 5: Καταβατή - Ταξιάρχης Σκάφης με δυνατότητα:
  5α: Μαύρο Χωριό - Άη Νικόλαος τ' Αερινά - Βαθύ ή
  5β: Παναγιά του Νήγιου - Καλαμίτσι - Βαθύ
 • Διαδρομή 6: Απολλωνία - Θεολόγος του Μονγκού - Άγιος Ελευθέριος με δυνατότητα:
  6α: Μαύρη Σπηλιά - Καμάρες ή
  6β: Παναγιά Τόσο Νερό - Φλάμπουρο - Αγία Μαρίνα - Ταξιάρχης Σκάφης - Φυρόγεια 
 • Διαδρομή 7: Άνω Πετάλι - Παναγιά του Πλατάνου - Άγ. Λάζαρος - Άγ. Συμεών - Τρουλλάκι
 • Διαδρομή 8: Αρτεμώνας - Αγία Άννα - Παναγιά τα Μάγγανα - Άγιος Μηνάς - [Άγιος Σώστης] - Άγιος Νικήτας - Διαβρούχας - [Άγιος Φίλιππος] - Χερρόνησος

©2006-2017 - 12/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου. Κείμενα: Νίκος Προμπονάς - Βασίλης Σιμέλλης. Κατασκευή Ιστοσελίδας: Φραγκίσκος Λεμονής.