Παιχνιδια της Σιφνου

Η ΚΟΥΝΙΑ

Η κούνια ή κουνίστρια είναι ένα παραδοσιακό παιχνίδι της Σίφνου που άρχιζε ανήμερα της Λαμπρής και συνεχιζόταν μέχρι της Αναλήψεως. Ηταν ένα παιχνίδι συνευρέσεως των αγοριών και των κοριτσιών, όπου οι νέοι κουνούσαν με σχοινιά ή σπρώχνοντας τις νέες  εκφράζοντας τα αισθήματά τους με στίχους. Tα κορίτσια απαντούσαν ανάλογα.

Κουνήσετε με αψηλά
να δω και το Πετάλι
να δω κι εκείνον π' αγαπώ
να μην τον πάρει άλλη.

Θα σε κουνώ θα σε κουνώ
ώσπου να σε κοιμήσω
για να σου πάρω το φιλί
και τότε θα σ' αφήσω.

Οι κούνιες ήταν ξύλινα κατασκευάσματα από γεροδεμένα δοκάρια ύψους 4-5 μέτρων σχήματος Π και στη μέση κρεμόταν με γερά χοντρά σχοινιά η κούνια (ή αιώρα) αναπαυτική με μαξιλάρι και προστατευτικό σχοινί στην πλάτη. Το τόξο που διέγραφε η κούνια και η αναβάτης πολλές φορές ξεπερνούσε τις στέγες των σπιτιών.

Κουνήσετέ με αψηλά
να δω τον Αρτεμώνα
να δω και την κεράτσαμου (θεία)
να βράζει μακαρόνια.

Κάθε γειτονιά είχε τη δική της κούνια που ήταν φτιαγμένη στην πλατεία του χωριού ή σε πλάτεμα του δρόμου που το έλεγαν «πιάτσα». Είχε προηγηθεί άλλο παιχνίδι «τα τσούνια» που κρατούσε όλη τη σαρακοστή και ήταν και αυτό παιχνίδι συνεύρεσης των νέων.

©2006-2017 - 12/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου. Κείμενα: Νίκος Προμπονάς - Βασίλης Σιμέλλης. Κατασκευή Ιστοσελίδας: Φραγκίσκος Λεμονής.