Περιβαλλοντικη Εκπαιδευση

Οι Περιστεριώνες της Σίφνου

Οι 65 περιστεριώνες της Σίφνου που είναι από τα πιο γνήσια δείγματα της νησιώτικης καλαισθησίας, διανθισμένοι σ' αυτά τα πλουμιστά χτίσματα , που πότε προβάλλουν σαν πύργοι της φεουδοκρατίας κι άλλοτε σαν τριγωνικά τόξα κάποιας φράγκικης εκκλησίας σήμερα στον αιώνα της ταχύτητας κινδυνεύουν με εγκατάλειψη και εξαφάνιση. Τα περιστέρια έχουν λιγοστέψει πάρα πολύ και φυσικά και οι ασχολούμενοι με αυτά. Οι περιστεριώνες , εκτός από ελάχιστους που χρησιμοποιούνται και λίγους που έχουν μετατραπεί σε ενοικιαζόμενα δωμάτια φαντάζουν σαν εγκαταλελειμμένα ξόανα που ζητούν την προστασία μας.

Οι παραπάνω λόγοι και το γεγονός ότι οι περιστεριώνες αποτελούν τμήμα της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας ώθησαν να ασχοληθούμε με την ευαισθητοποίηση των μαθητών και των δασκάλων στους τομείς της γνωριμίας με τους περιστεριώνες και της προστασίας τους.

Τα παιδιά εργάστηκαν κι εδώ όπως και για τα εξωκλήσια, μόνο που επειδή ήταν μικρά (Β τάξη) επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στη συζήτηση, τη ζωγραφική και τις χειροτεχνίες επιτυγχάνοντας αξιόλογα αποτελέσματα.

©2006-2017 - 12/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου. Κείμενα: Νίκος Προμπονάς - Βασίλης Σιμέλλης. Κατασκευή Ιστοσελίδας: Φραγκίσκος Λεμονής.