ΤΟ ΝΗΣΙ ΜΑΣ

Γεωγραφικά στοιχεία

Σίφνος, ΧρυσοπηγήΗ Σίφνος ανήκει στο σύμπλεγμα των δυτικών Κυκλάδων και βρίσκεται ανάμεσα στα πλησιέστερα νησιά Σέριφο (12 ν. μ.), Κίμωλο (10 ν. μ.), Μήλο (20ν.μ.) και Πάρο (14ν. μ.). Έχει σχήμα σφηνοειδές, στο οποίο οφείλει μια οπό τις αρχαίες ονομασίες της, "Ακίς". Το μήκος της είναι από Β. προς Ν. 18 χιλιόμετρα και το πλάτος της από Δ. προς Α, 8 χιλιόμετρα. Η έκταση της είναι 74 τετραγωνικά χιλιόμετρα, η περίμετρος της είναι 28 μίλια και απέχει από τον Πειραιά 75 μίλια. Το ψηλότερο βουνό της είναι ο Προφήτης Ηλίας, ο Αϊ-Νηγιάς (680 μέτρα), που επιστέφεται από το ομώνυμο μοναστήρι και απο­τελεί ομώνυμο δημοφιλή χορευτικό σκοπό.

Οι δύο χιλιάδες περίπου μόνιμοι κάτοικοι της, οι μισοί από όσους είχε πριν από ένα αιώνα, ασχολούνται με τη γεωργία, την κτηνοτροφία, την αλιεία, κυρίως όμως με την αγγειοπλαστική (σε βαθμό που το εθνικό όνομα Σίφνιος έγινε συνώνυμο με το αγγειοπλάστης), την εμπορική ναυτιλία και τον τουρισμό. Από τα προϊόντα της τα πιο γνωστά, που συγκεντρώνουν την προτίμηση των επισκεπτών είναι: το μέλι, το κρασί, η μανούρα, η μυζήθρα, η κάπαρη, τα σύκα, τα αμυγδαλωτά, τα μπουρέκια, οι κουραμπιέδες, τα κουλούρια, το παστέλι, η μελόπιτα και φυσικά τα θαυμάσια κεραμικά και υφαντά.

Η Σίφνος σήμερα

Η Σίφνος σήμερα είναι γνωστή ανά το πανελλήνιο και την υφήλιο κυρίως ως τόπος παραθερισμού για το εξαίρετο φυσικό της κάλλος, την πνευματικότητα, τη φιλοξενία και ευγένεια των κατοίκων της, τους κάτασπρους παραδοσιακούς οικισμούς της, τις πολυάριθμες και γραφικές εκκλησίες της, τα ιστορικά μοναστήρια της και τις πολυσύχναστες και κρυφές παραλίες της. Παράλληλα αξιόλογη είναι η συμβολή των Σιφνίων στις επιστήμες, στις τέχνες και τα γράμματα. Έχει γραφεί χαρακτηριστικά ότι "Αν στην αρχαιότητα ο πλούτος της Σίφνου μετριόταν σε χρυσό και άργυρο, τους δύο τελευταίους αιώνες μετριέται σε πνευματικό πλούτο". Μεγάλος αριθμός Σιφνίων συνέβαλε στη διοργάνωση, κοινωνική αναβάθμιση και ανάπτυξη του ελεύθερου ελληνικού κράτους: πολιτικοί, διδάσκαλοι, θρησκευτικοί ηγέτες, αγωνιστές, δημοσιογράφοι. κορυφαίοι νομικοί, οικονομικοί παράγοντες κ.ά.

Η λογοτεχνική σχολή της Σίφνου είναι σήμερα μία από τις σπουδαίες τοπικές σχολές με δεκάδες εκπροσώπους αλλά και πλήθος λαϊκών ποιητών που δικαιολογούν πως η Σίφνος χαρακτηρίστηκε ως "νησί των ποιητών», με κορυφαίους τον Ιωάννη Γρυπάρη, τον Κλεάνθη Τριαντάφυλλο ή Ραμπαγά, τον Αριστομένη Προβελέγγιο, το Στέλιο Σπεράντσα, τον Άριστο Καμπάνη, τον Αντώνιο Μαγκανάρη -Δεκαβάλλε, τον Αντώνη Πρόκο,τον Τίτο Πατρίκιο, το Νίκο Γ. Σταφυλοπάτη, που επιμελήθηκε την Ανθολογία Σιφνίων Ποιητών, το θεατρικό συγγραφέα Μανόλη Κορρέ, το δημοσιογράφο και λογοτέχνη Γιώργο Ξ. Ματζουράνη. τους εκπαιδευτικούς και συγγραφείς Νίκο Καλαμάρη, Αντ. Γ. Τρούλλο και Γεώργιο Β. Πρόκο.

©2006-2017 - 12/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου. Κείμενα: Νίκος Προμπονάς - Βασίλης Σιμέλλης. Κατασκευή Ιστοσελίδας: Φραγκίσκος Λεμονής.