Πολιτιστικα Στοιχεια

ΗΘΗ - ΕΘΙΜΑ

Πολλά έθιμα όπως του παραδοσιακού σιφνέικου γάμου, του λωλοπανήγυρου, το χορού του κυρ-Βοριά, των αποκριάτικων χορών με τις καμηλωσιές, του καρναβαλιού, των τοπικών πρωτοχρονιάτικων καλάντων, παραμένουν ζωντανά και αναλλοίωτα.

Πανηγύρια γίνονται τουλάχιστον μια φορά το χρόνο στα περισσότερα ξωκλήσια και μοναστήρια της. Με κοινά δείπνα που θυμίζουν την αρχαία «εστίαση» και τις πρωτοχριστιανικές «αγάπες». Σε αυτά οι εκκλησιαζόμενοι, μετά το τέλος του εσπερινού τρώνε όλοι μαζί στις «τράπεζες», την περίφημη σιφνέικη ρεβιθάδα, ελιές, κρέας με πατάτες ή μακαρόνια και πίνουν άφθονο κρασί. Αναπόσπαστο μέρος των πανηγυριών, το παραδοσιακό σιφνέικο τακίμι (βιολί - λαούτο). Το γλέντι, με χορό, τραγούδια και αυτοσχέδια ποιητικά τετράστιχα, συχνά φτάνει μέχρι την ανατολή.

Η Σίφνος αποτελεί προπύργιο της ανάπτυξης και διάδοσης της πανάρχαιας τέχνης της αγγειοπλαστικής, όχι μόνο στον ελλαδικό, αλλά και στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου! Η παράδοση της κεραμικής τέχνης συνεχίζεται από τους ντόπιους αγγειοπλάστες όπως παλιά και υπάρχουν πολλά γραφικά εργαστήρια αγγειοπλαστικής όπου μπορεί κάποιος να γνωρίσει από κοντά και να μαγευτεί από το τελετουργικό της τέχνης του τροχού!

Δείτε επίσης

©2006-2017 - 12/Θέσιο Δημοτικό Σχολείο Σίφνου. Κείμενα: Νίκος Προμπονάς - Βασίλης Σιμέλλης. Κατασκευή Ιστοσελίδας: Φραγκίσκος Λεμονής.