Κανονισμός λειτουργίας του σχολείου μας

μτυμττ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΙΦΝΟΥ

Αγαπητοί γονείς,

Με την ευκαιρία της έναρξης αυτής της σχολικής χρονιάς, θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τον κανονισμό του σχολείου που έχει σκοπό την ομαλή λειτουργία του και τις καλές σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της σχολικής κοινότητας.

 Ειδικότερα σας παρακαλούμε:

  1. Να προσπαθείτε κι εσείς να εμπνεύσετε στα παιδιά σας αίσθημα ευθύνης απέναντι στο σχολείο και σεβασμού προς όλους τους εργαζόμενους σ’αυτό.
  2. Να επικοινωνείτε συχνά με τους/τις εκπαιδευτικούς καθ’όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, όχι μόνο προς το τέλος του τριμήνου ή κατά την επίδοση ελέγχων.
  3. Να φροντίζετε για την έγκαιρη προσέλευση των παιδιών στο σχολείο.
  4. Να αποφεύγετε να ζητάτε συχνά άδειες απουσίας των παιδιών σας από τα μαθήματα ή από εκδηλώσεις που αποτελούν θεσμούς του σχολείου.
  5. Φροντίζετε ώστε τα παιδιά σας να έχουν πάντα μαζί τους σπιτικό, υγιεινό κολατσιό, καθώς και  νερό .
  6. Να συμβουλεύετε και εσείς τα παιδιά σας να αποφεύγουν τα ακόλουθα:
  7. Τη χρήση κάθε είδους βίας (σωματικής ή ψυχολογικής) προς τους συμμαθητές τους.
  8. Τη ρύπανση των κοινόχρηστων χώρων με σκουπίδια και τις φθορές της σχολικής περιουσίας.
  9. Τη χρήση κινητού τηλεφώνου καθώς απαγορεύεται.
  10. Μετά από εμφάνιση οποιουδήποτε συμπτώματος (πυρετός, έντονος βήχας, καταρροή, αδυναμία κ.λ.π), να κρατάτε στο σπίτι τα παιδιά σας όσο συμβουλέψει ο παιδίατρος. Σε καμία περίπτωση δεν φέρνετε τα παιδιά άρρωστα ή αν δεν είναι εντελώς ελεύθερα συμπτωμάτων.

Η ασφάλεια των παιδιών στο σχολείο είναι το πρώτο μέλημά μας και γι’ αυτό το σχολείο παίρνει ορισμένα μέτρα, για την υλοποίηση των οποίων πρέπει να μας βοηθήσετε. Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου καθώς και η ασφάλεια των μαθητών και μαθητριών μας θέτουμε υπόψη σας τα εξής:

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ- ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ- ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ

Το σχολείο λειτουργεί σε συνεχόμενα δίωρα με τρία ενδιάμεσα διαλείμματα: (9.40-10:00, 11.30-11:45, 12.25-12.35).

Οι μαθητές πρέπει να βρίσκονται στο προαύλιο του σχολείου το αργότερο στις 8.15 π.μ. και να παρευρίσκονται στον χώρο που προαυλίζονται μέχρι να χτυπήσει το κουδούνι για να μπουν στις τάξεις τους και να ξεκινήσουν το μάθημά τους.

Μετά τις 8:15 οι πόρτες εισόδου κλείνουν και η είσοδος θα επιτρέπεται μετά από συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου. Μόνο έτσι θα διασφαλιστεί η καλύτερη εποπτεία των σχολικών χώρων και θα αποτραπεί η προσέγγιση ή η είσοδος ξένων προς τη σχολική κοινότητα.

Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής καθυστερήσει δικαιολογημένα, έρχεται στο σχολείο συνοδευόμενος από τον κηδεμόνα του κατά τη διάρκεια του πρώτου διαλείμματος και όχι στη διάρκεια του πρώτου διδακτικού δίωρου διακόπτοντας το μάθημα.

Η άφιξη των μαθητών το πρωί γίνεται από τις 8:00 ως τις 8:15. Οι συνοδοί γονείς ή κηδεμόνες παρακαλούνται θερμά να μην εισέρχονται στο χώρο του σχολείου, αλλά να συνοδεύουν τα παιδιά τους μέχρι την είσοδο. Κατά την προσέλευση και κατά την αποχώρηση θα τα παραλαμβάνουν και πάλι από την είσοδο για λόγου ασφάλειας. (Εντός του διδακτηρίου κανένα άτομο πλην των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να παραμείνει{…Φ3/533/Γ1/561/16-6-1999}.)

   Ως εκ τούτου:

  1. Δε θα επιτρέπεται σε κανέναν, χωρίς την άδεια της Διεύθυνσης να εισέρχεται στο χώρο του σχολείου.
  2. Θα επιτρέπεται η είσοδος σε γονείς ή κηδεμόνες μαθητών που έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον/την εκπαιδευτικό της τάξης ή τη Διεύθυνση του σχολείου ή οποτεδήποτε προκύψει θέμα αναγκαίας παρουσίας του γονέα στο σχολικό χώρο.

Σύμφωνα με τη σχολική νομοθεσία μετά το τέλος του διδακτικού ωραρίου υπεύθυνοι για την ασφαλή παραλαβή έξω από το χώρο του σχολείου είναι οι γονείς ή κηδεμόνες.

Οι μαθητές δεν φεύγουν σε καμία περίπτωση πριν από τη λήξη των μαθημάτων χωρίς άδεια. Αν παρουσιαστεί ανάγκη αναχώρησης κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου (ασθένεια) γίνεται πάντα με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα και φυσικά αφού ενημερωθεί για αυτό ο/η εκπαιδευτικός της τάξης ή η Διεύθυνση του σχολείου.

Οι μαθητές που συνοδεύονται καθημερινά κατά την αναχώρηση τους δε φεύγουν ποτέ από το σχολείο ασυνόδευτοι αν ο κηδεμόνας του κάποια μέρα καθυστερήσει. Σ’ αυτήν την περίπτωση ο υπεύθυνος κηδεμόνας οφείλει να ειδοποιεί έγκαιρα το σχολείο ώστε τα παιδιά να μην παραμένουν στο χώρο του προαύλιου χωρίς επιτήρηση.

Αν και κατανοούμε την αγωνία και το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των γονέων της Α’ τάξης πρέπει ωστόσο να παρατηρήσουμε πως πρέπει να βοηθήσουν  πρώτιστα εκείνοι στον απογαλακτισμό των παιδιών τους και στην πλήρη αυτονόμησή τους από αυτή την τρυφερή ηλικία ώστε να οδηγηθούν ομαλά στην ένταξή τους στη σχολική ζωή.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ

  1. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές βγαίνουν στο προαύλιο και δεν επιτρέπεται η παραμονή τους στις αίθουσες ή στους διαδρόμους.
  2. Τα παιχνίδια με μπάλα στο χώρο του προαύλιου απαγορεύονται
  3. Το διάλειμμα είναι χρόνος παιχνιδιού και ανάπτυξης κοινωνικών σχέσεων αλλά και χρόνος ικανοποίησης σωματικών αναγκών.
  4. Για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν απευθύνονται στους / στις εφημερεύοντες εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στο προαύλιο.
  5. Μετακινούνται στην τάξη τους προς τις αίθουσες ειδικοτήτων ήσυχα υπό την καθοδήγηση των υπευθύνων εκπαιδευτικών, χωρίς φωνές ώστε να μην ενοχλούνται οι μαθητές που κάνουν μάθημα στις άλλες αίθουσες.


ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες:

  • Φέρονται με σεβασμό και ευγένεια προς το εκπαιδευτικό προσωπικό, τους συμμαθητές τους και όλα τα πρόσωπα που βοηθούν στο έργο του σχολείου.
  • Σέβονται τον σχολικό χώρο και φροντίζουν να παραμένει καθαρός.
  • Συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητώντους για μάθηση. Παρακολουθούν με προσοχή και συμμετέχουν σε κάθε δραστηριότητα του μαθήματος, ζητάνε το λόγο για να μιλήσουν και δεν ενοχλούν τους συμμαθητές τους.
  • Για οποιοδήποτε πρόβλημα απευθύνονται πρώτα στον υπεύθυνο δάσκαλο της τάξης τους και εφόσον αυτός κρίνει σκόπιμο, στη Διεύθυνση.
  • Δεν επιτρέπεται καμιάς μορφής βία. Προσπαθούμε να λύσουμε τις διαφορές μας με ειρηνικό τρόπο. Δε φωνάζουμε, δε χτυπάμε, δεν εκβιάζουμε κ δε χρησιμοποιούμε άσχημες λέξεις. Αν δεν μπορώ να λύσω τη διαφωνία μου, ζητώ βοήθεια από τους δασκάλους που εφημερεύουν.
  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στα διαλείμματα για την πρόληψη ατυχημάτων. Οι μαθητές παίζουν και κινούνται στους χώρους που τους έχουν υποδειχθεί και ακολουθούν τις οδηγίες των εφημερευόντων εκπαιδευτικών.
  • Δεν επιτρέπεται να φέρνουν στο σχολείο πολύτιμα ή επικίνδυνα αντικείμενα και μεγάλα χρηματικά ποσά.
  • Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών παιχνιδιών στο χώρο του σχολείου.
  • Η προστασία του σχολικού κτιρίου και της περιουσίας του είναι υπόθεση όλων μας. Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής εσκεμμένα προκαλέσει φθορά κάποιου στοιχείου, τότε ο γονιός του παιδιού είναι υποχρεωμένος  για την αντικατάστασή του.
  • Η οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο σαπούνι, στο χαρτί είναι επιβεβλημένη. Έτσι, εξοικονομούμε χρήματα και προστατεύουμε το περιβάλλον.
  • Η καθαριότητα των σχολικών χώρων είναι ευθύνη όλων μας. Δε γράφουμε και δεν πατάμε με τα πόδια μας ποτέ σε καρέκλες, θρανία και τοίχους. Σε πολλά σημεία της αυλής υπάρχουν κάδοι για απορρίμματα. Οι τουαλέτες πρέπει να διατηρούνται καθαρές ιδιαίτερα για λόγους υγείας.

Οι γονείς-κηδεμόνες:

  • Οφείλουν να γνωστοποιούν στον/στην δάσκαλο/δασκάλα της τάξης και στη Διεύθυνση κάθε ιδιαιτερότητα που αφορά τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού τους.
  • Κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να τιμωρεί ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε το/τη δάσκαλο/α της τάξης ή τη Διεύθυνση οι οποίοι και θα διευθετήσουν το θέμα. Το τηλέφωνο του σχολείου είναι 2284031297.

Αγαπητοί γονείς

Σκοπός του σχολείου είναι η κοινωνικοποίηση των παιδιών και η εκμάθηση τρόπων συμπεριφοράς που θα τα εντάξουν ομαλά στην κοινωνία. Το σχολείο αποτελεί μια μικρογραφία της κοινωνίας και μέσα σ’ αυτό τα παιδιά θα πρέπει να ζουν με κανόνες που για την εφαρμογή τους πρέπει να βοηθήσουμε όλοι μας. Ζητούμε την κατανόηση και προσβλέπουμε στη συνεργασία σας ώστε το σχολείο να λειτουργήσει αρμονικά και χωρίς προβλήματα.